A bodorrózsa egy igazán sokoldalú gyógynövény, amely egészségügyi előnyei mellett megmentő is lehet az új koronavírus kezelésében. Így aztán érdemes átnézni ennek a nagyszerű gyógynövénynek az összetevői, amelyeknek pozitív hatásai is köszönhetők.
Dr. Balázs Anna, a CMC Déli Klinika® vezérigazgatója a következőket nyilatkozta a bodorrózsa kivonat hatásmechanizmusáról: "...a növény nagy mennyiségben tartalmaz polifenolokat, amelyek gátolják a vírusok felszínén található neuraminidáz enzimet és így a vírusok nem tudnak bejutni a sejtekbe és szaporodni. E hatásuk révén megakadályozzák az influenza (egyéb vírusfertőzések) kialakulását és szignifikánsan csökkentik a felső légúti fertőzések tüneteit. A polifenolok antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatásuk révén segítik a szervezet védekezőképességét, növelik a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét, és baktérium ellenes hatással is rendelkeznek."
A bodorrózsa hatásai és felhasználása röviden:
- hatékonyan alkalmazható influenza és megfázás esetén
- nyákoldó hatása lévén pozitív segítség köhögésnél, valamint hörghurutnál egyaránt - antioxidáns hatású, amelynek számos jótékony hatása tulajdonítható
- káros szabadgyök fogó
- támogatja az immunrendszer megfelelő működését
- gyulladáscsökkentő hatása jótékony a reumás megbetegedések esetén
- antibakteriális és antivirális hatású
- salaktalanít
- pozitív hatással van az idegrendszerre
- előnyösen alkalmazható a bőr öregedési folyamatainak lassítására
A bodorrózsa ezen tulajdonságai a kiváló összetételének köszönhető, hiszen a növény gazdag flavonoidokban és polifenolokban egyaránt. Mit is kell tudni erről a két vegyületről?
Flavonoidok
A flavonoidok többnyire növényekben megtalálható vegyületek, amelyeket a növények valójában életük meghosszabbítására állítanak elő. A csapadékhiány, vagy a magas hőmérséklet is stressz hatást válhat ki a növényeknél, így ezek ellen nyújthatnak védelmet a flavonoidok. A magas flavonoid tartalmú növények, valamint étrend-kiegészítők fogyasztása egészségünk megőrzése érdekében javasolt. Hiszen a flavonoidok bizonyítottan pozitív hatással vannak az emberi szervezetre, így az egészség megőrzésére is.
- erős antioxidáns hatásúak, így megkötik a káros szabad gyököket
- immunerősítő
- gyulladáscsökkentő hatás
- érfalak és a szívműködés támogatása
Polifenolok
A leggyakoribb antioxidánsok a polifenolok, amelyek eltérő élettani hatással rendelkező vegyületek. Számos élelmiszer tartalmazza ezeket a vegyületeket, de elsősorban az antioxidáns hatású növényekben találhatóak meg, így rendelkezik a bodorrózsa is polifenol tartalommal.
Polifenolok hatásai az emberi szervezetre:
- hatékonyak a csontritkulás ellenei védelemben
- a neurológiai betegségek kialakulásának megelőzésében hatékonyan alkalmazhatók
- javítják a vérkeringést, valamint a sejtek közötti kommunikációt
- pozitív hatásúak a szív- és érrendszer működésére
- pozitívan hatnak a vérnyomás stabilizálására
- lassítják a bőr öregedési folyamatait
Továbbá a polifenolokról elmondható, hogy képesek hatékonyan javítani a szervezet általános egészségi állapotát, amelyre napjainkban rendkívül nagy szüksége van mindenkinek.